hero obrázok článku

Kurzarbeitergeld príspevok v Nemecku. Kto má nárok na tento príspevok?

Kurzarbeitergeld príspevok v Nemecku

Počas pandémie čelia mnohí zamestnávatelia a zamestnanci v Nemecku veľkému problému: chceli by pokračovať vo svojej každodennej práci, no na základe pandemických opatrení to nie je vždy možné. Zamestnávateľom nezostáva nič iné, ako prejsť na Kurzarbeit.

V tomto článku sa dočítate:

  • Čo je kurzarbeit 
  • Kedy vzniká 
  • Čo je kurzarbeitergeld a kto má naň nárok
  • Aké povinnosti vznikajú zamestnávateľom 
  • Aké povinnosti vznikajú zamestnancom, ktorých sa kurzarbeit týka 

Tento „skrátený pracovný čas“ sa reálne dotkol životov množstva pracujúcich v Nemecku, predovšetkým zamestnancov obchodov, kaderníckych salónov, reštaurácií, cestovných služieb či centier dennej starostlivosti. Z toho však vyplýva, že za takýchto podmienok nie je zamestnávateľ schopný hradiť svojim zamestnancom pnú výšku mzdy.

Vtedy môže využiť príspevok Kurzarbeitergeld, teda príspevok v čase skrátenej práce, ktorý je  určený na aspoň čiastočnú kompenzáciu straty príjmu zamestnanca, pričom tiež slúži ako prostriedok zachovania zamestnanosti.

Kurzarbeitergeld príspevok v Nemecku

Kto má nárok na príspevok?

Hlavnou výhodou Kurzarbeit-u je pomoc, ako zamestnancovi na jednej strane, tak aj zamestnávateľovi na strane druhej. V zásade je to mesačný príspevok 60 % z výšky čistého platu. V prípade zamestnanca, ktorý má nárok na poberanie rodinných prídavkov, ide o 67 %. Do konca roka 2021 platí, že príspevok Kurzarbeit sa zvyšuje od štvrtého mesiaca na 70 percent stratenej čistej mzdy (alebo 77%, ak má zamestnanec aspoň jedno dieťa). Od siedmeho mesiaca je to 80 percent stratenej čistej mzdy (alebo 87 %, ak má zamestnanec aspoň jedno dieťa).

Zamestnanec tak dostane väčšiu časť svojej mzdy, avšak zamestnávateľ z nej vyplatí len časť, čím si zníži náklady. Zvyšnú časť mzdy uhradí namiesto zamestnávateľa štát. Z tohto dôvodu vzniká každému zamestnancovi, ktorý poberal príspevok Kurzarbeitergeld, po ukončení daňového roka povinnosť podať si daňové priznanie. Prečo konkrétne táto povinnosť vzniká, a ako ovplyvňuje konečnú výšku daní, objasňuje nasledujúci blog Kurzarbeitergeld a daňové priznanie.

Ak máte záujem o spracovanie nemeckého daňového priznania, radi vám pomôžeme. Stačí, ak sa zaregistrujete na našej webovej stránke https://www.vratmidan.sk/vratenie-dani-zo-zahranicia a o všetko sa postaráme my. V prípade otázok nás kontaktujte prostredníctvom kontaktného formulára https://www.vratmidan.sk/kontakt, radi vám poradíme.

Kurzarbeitergeld príspevok v Nemecku

Vážime si vaše súkromie

Naša spoločnosť a naši partneri uchovávajú alebo pristupujú k informáciám v zariadeniach, napríklad k súborom cookies, a spracúvajú osobné údaje, ako sú jedinečné identifikátory a štandardné informácie, ktoré zariadenie posiela na účely opísané nižšie. Súhlas s vyššie uvedeným spracúvaním môžete poskytnúť kliknutím na tlačidlo “Prijať všetko”. Alebo môžete jeho poskytnutie odmietnuť a zmeniť svoje prednostné nastavenia kliknutím na tlačidlo “Spravovať nastavenia”. Vaše prednostné nastavenia sa budú vzťahovať len na túto webovú lokalitu. Na niektoré formy spracúvania vašich osobných údajov nepotrebujeme váš súhlas. Ak sa vrátite na túto stránku alebo navštívite naše zásady v oblasti ochrany súkromia, môžete kedykoľvek zmeniť svoje prednostné nastavenia. Viac informácií o spracúvaní údajov a našich partneroch nájdete na tejto stránke.