hero obrázok článku

Viete, čo znamená Váš daňový kód?

Daňový kód tax code Veľká Británia

Daňový kód (Tax Code) je tzv. identifikačné číslo, ktoré prideľuje britský daňový úrad (HMRC). Na jeho základe zamestnávateľ vie, akú výšku daní  má z Vášho platu odpočítať.

Daňový kód sa skladá z:

  • Čísla – znamená čiastku, ktorú môžete za daňový rok zarobiť bez toho, aby ste z nej museli odviesť daň, t.j. nezdaniteľné minimum (Personal Allowance)
  • Písmena – vzťahuje sa na Vašu situáciu a ovplyvňuje nezdaniteľné minimum

Väčšina pracujúcich vo Veľkej Británii s jedným zamestnávateľom má v súčasnom daňovom roku 2019/20 pridelený daňový kód 1250L (nezdaniteľné minimum £12.500/10). Ekvivalentom v Škótsku je S1250L, kedy „S“ znamená „škótsky daňový poplatník“, ale v súčasnej dobe neexistuje rozdiel vo výške dane z príjmu, ktorú zaplatíte v Škótsku a zvyšku Veľkej Británie. V praxi to znamená, že pokiaľ zarobíte do £12.500 počas daňového roka 2019/2020, nemusíte z platu odvádzať žiadnu daň. Daňový kód sa mení každé daňové obdobie (ktoré trvá od 6. apríla do 5. apríla nasledujúceho roka), v závislosti od výšky nezdaniteľného minima.

Výška dane pre príjmy do £50.000 ročne je 20%. Pre príjmy, ktoré presiahnu túto hranicu, platí vyššia sadzba 40% dane z príjmov (2019/2020).

Ročný príjem

Sadzba dane z prijmov

do £50,000

20%

od £50,001

40%

Daňové kódy a príslušné nezdaniteľné minimá:

Daňový rok

Štandardné nezdaniteľné minimum

Daňový kód

2019/2020

£12.500

1250L

2018/2019

£11.850

1185L

2017/2018

£11.500

1150L

2016/2017

£11.000

1100L

2015/2016

£10.600

1060L

Čo znamenajú čísla v daňovom kóde?

Číslo

Jeho význam


L

Pridelený zamestnancom s nárokom na štandardné nezdaniteľné minimum.


S

Príjem je zdaňovaný podľa škótskej sadzby dane z príjmu.


BR

Neuplatňuje sa nezdaniteľné minimum. Celý príjem sa zdaňuje základnou sadzbou (BR-Basic Rate) dane z príjmu 20%. Zvyčajne sa používa v prípade, ak máte viac ako jedného zamestnávateľa.


D0

Neuplatňuje sa nezdaniteľné minimum. Celý príjem sa zdaňuje vyššou sadzbou dane z príjmu 40% (zvyčajne sa uplatňuje v prípade, ak máte viac ako jedného zamestnávateľa).


D1

Neuplatňuje sa nezdaniteľné minimum. Celý príjem sa zdaňuje dodatočnou sadzbou dane z príjmu 45% (zvyčajne sa uplatňuje v prípade, ak máte viac ako jedného zamestnávateľa).


T

Príjem sa daní základnou 20%, vyššou 40% alebo dodatočnou 45% sadzbou dane z príjmu, v závislosti od jeho výšky. Prideľuje sa vtedy, ak si HMRC potrebuje overiť niektoré skutočnosti týkajúce sa Vašej daňovej situácie.


0T

Zdaňuje sa celý príjem. Uplatňuje sa v prípadoch, ak ste vyčerpali nezdaniteľné minimum, začali ste nový pracovný pomer a nemáte formulár P45; alebo ste neposkytli novému zamestnávateľovi informácie potrebné na to, aby Vám dal daňový kód.


NT

Neplatíte žiadnu daň z príjmu.


Nárok na vrátenie daní

W1 (week 1) alebo  M1 (month1) sú tzv.  výnimočné daňové kódy (Emergency Tax Codes), niekedy označované i ako nekumulatívne daňové kódy. V takýchto prípadoch sa pri výpočte dane, ktorú mate odviesť, nezohľadňuje daň, ktorú ste už v príslušnom daňovom roku odviedli alebo akú výšku nezdaniteľného minima ste už využili.  Inými slovami, môže to viesť k zaplateniu vyšších daní ako vyžaduje britská daňová legislatíva a k nároku na vrátenie preplatku na dani.

Priemerný daňový preplatok z Veľkej Británie je £930. Chcete zistiť, či máte nárok na vrátenie daní? Pre viac informácií, a bezplatnú a nezáväznú kalkuláciu  kliknite tu 

   V prípade záujmu o vrátenie daní z Veľkej Británie sa   zaregistrujte tu.  Žiadosť spolu s inštrukciami Vám obratom zašleme e-mailom. 

Emília Geletková BSBA

Zdroj: HMRC

Vážime si vaše súkromie

Naša spoločnosť a naši partneri uchovávajú alebo pristupujú k informáciám v zariadeniach, napríklad k súborom cookies, a spracúvajú osobné údaje, ako sú jedinečné identifikátory a štandardné informácie, ktoré zariadenie posiela na účely opísané nižšie. Súhlas s vyššie uvedeným spracúvaním môžete poskytnúť kliknutím na tlačidlo “Prijať všetko”. Alebo môžete jeho poskytnutie odmietnuť a zmeniť svoje prednostné nastavenia kliknutím na tlačidlo “Spravovať nastavenia”. Vaše prednostné nastavenia sa budú vzťahovať len na túto webovú lokalitu. Na niektoré formy spracúvania vašich osobných údajov nepotrebujeme váš súhlas. Ak sa vrátite na túto stránku alebo navštívite naše zásady v oblasti ochrany súkromia, môžete kedykoľvek zmeniť svoje prednostné nastavenia. Viac informácií o spracúvaní údajov a našich partneroch nájdete na tejto stránke.